• Facebook vergaarde 'onbedoeld' emailadressen

Facebook vergaarde 'onbedoeld' emailadressen

Facebook importeerde sinds mei 2016 de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers zonder dat die hier toestemming voor gaven. Dat deed het bedrijf naar eigen zeggen 'onbedoeld' na het vragen om het wachtwoord van het e-mailaccount.


Het sociale netwerk verkreeg de e-mailcontacten van gebruikers nadat die zich voor het eerst aanmeldde. Bij sommige gebruikers vroeg Facebook namelijk naar niet alleen het e-mailadres maar ook naar het wachtwoord van hun e-mailaccount. Het bedrijf zou dit nodig hebben om gebruikersaccounts te kunnen verifiëren. Business Insider constateerde dat zodra gebruikers hun e-mailwachtwoord invoerden, Facebook een notificatie toonde dat het netwerk contacten importeerde.

Facebook heeft tegen de site nu toegegeven dat dit sinds mei 2016 bij 1,5 miljoen accounts gebeurde. Het bedrijf belooft de data te vernietigen en de betreffende gebruikers in te lichten. Een woordvoerder vertelt Business Insider dat het bedrijf voor mei 2016 een optie toonde om accounts te verifiëren en contacten te uploaden. Bij een aanpassing van die functie zou de tekst verwijderd zijn, terwijl de importfunctie actief bleef.

Het socialnetworkingbedrijf gebruikte de contacten om het netwerk uit te breiden, suggesties voor vrienden te geven en zijn advertentiesysteem te verbeteren. Begin april bleek dat Facebook bij sommige gebruikers de wachtwoorden van e-mailaccounts vroeg. Dat zou met name bij gebruikers van Yandex en GMX gaan en niet bij gebruikers van Gmail. Facebook beloofde toen te stoppen met die praktijk en meldde dat de wachtwoorden niet opgeslagen werden.


Bron: tweakers.net