• Duurzame hosting

Duurzame hosting

Onze servers draaien op windenergie. Gelukkig hoefden we de windmolens niet zelf te bouwen, maar maken we gebruik van de stroom opgewekt op het windmolenpark Amalia in de Noordzee bij IJmuiden.
De volledige energiebehoefte van het datacenter waar onze servers staan wordt hier vandaan geleverd. Maar hoe werkt het dan als het niet waait?

De energievoorziening is zo geregeld dat we gebruik maken van het reguliere stroomnetwerk, maar dat het windmolenpark elk jaar dezelfde hoeveelheid stroom terug levert aan het netwerk. Zo is de cirkel dus weer rond!

Stadskoeling
Servers hebben ook een grote behoefte aan koeling. Om hier op een duurzame manier in te voorzien maakt het datacenter waar onze servers staan gebruik van stadskoeling vanuit De Nieuwe Meer, een diepe plas 3 kilometer verderop.
Doordat het water het hele jaar door tussen 5°C en 6°C is, kunnen we het gehele jaar dit water door ondergrondse leidingen door het datacenter voeren. Hier bereikt het een temperatuur van 16°C en wordt het water weer terug gevoerd naar het meer. Onderweg terug neemt het water de temperatuur van de buitenlucht aan voordat het in het meer terugstroomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het natuurlijke evenwicht in het meer hierdoor niet wordt aangetast.

Power Usage Effectiveness
Uiteindelijk leiden de maatregelen in het datacenter tot een PUE van 1,3. Dat is 70% minder dan het gemiddelde verbruik van datacenters!