• Energiebesparing - Comfortverbetering - Gebouwbehoud
  • Energiebesparing - Comfortverbetering - Gebouwbehoud

Energiebesparing - Comfortverbetering - Gebouwbehoud

Dit beschouwen wij als onze 'tegel', de grenzen van wat wij doen. Dat werkt zo: de bevindingen die komen uit de opname en het dossier, leiden tot maatregelen. Maar de selectie maken we door een afweging van energie, comfort en gebouw.


Een doordachte en zorgvuldige benadering van duurzaamheid kan bijdragen aan het behoud van gebouw of erfgoed en tegelijkertijd het comfort en de ecologische voetafdruk van een gebouw verbeteren. Zo gaat verduurzaming hand in hand met het behoud van gebouwen en het welzijn van de bewoners.

Duurzaamheid hoeft niet in strijd te zijn met comfort of het behoud van een gebouw. Integendeel, duurzaamheidsmaatregelen kunnen juist bijdragen aan een hoger comfortniveau en de levensduur van gebouwen verlengen. Hier is een voorbeeld van hoe dit in de praktijk kan worden gebracht:

Voorbeeld: Duurzame Renovatie van Historisch Gebouw
Stel je een historisch gebouw voor dat op de monumentenlijst staat. Een renovatie met een focus op duurzaamheid kan zowel de historische waarde behouden als het comfort en de energie-efficiëntie verbeteren.

1. Isolatie
Bij de renovatie kan hoogwaardige isolatie worden aangebracht om warmteverlies te minimaliseren. Dit verbetert het thermisch comfort binnenin en vermindert de energiebehoefte voor verwarming. Bij historische gebouwen kan dit bijvoorbeeld door gebruik te maken van isolerend glas dat lijkt op het oorspronkelijke glas of door het plaatsen van voorzetramen.

2. Verwarming en Koeling
Door het installeren van een modern en efficiënt verwarmings- en koelsysteem, zoals een warmtepomp, kan het energieverbruik worden verminderd, zonder in te leveren op comfort. Voor historische gebouwen kan dit in combinatie met vloerverwarming die onzichtbaar is, zodat het aanzicht van het interieur behouden blijft.

3. Duurzame Energie
Zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd om duurzame energie op te wekken. Bij historische gebouwen kan dit bijvoorbeeld door de panelen uit het zicht te plaatsen, zodat ze de esthetiek van het gebouw niet beïnvloeden.

4. Behoud van Structuur
Het is cruciaal om de structuur en de historische elementen van het gebouw te behouden. Dat kan betekenen dat bepaalde duurzaamheidsinterventies met zorg en respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de gebruikte materialen worden uitgevoerd.

Resultaat
Het resultaat is een gebouw dat zijn historische charme en architectonische waarde behoudt, terwijl het comfortniveau en de energie-efficiëntie worden verbeterd. Het gebouw is aangepast aan de moderne eisen van comfort en duurzaamheid, zonder dat dit ten koste gaat van zijn historische karakter.