• Wanneer is energielabel verplicht voor scholen?

Wanneer is energielabel verplicht voor scholen?

Een energielabel laat zien wat hoe energiezuinig een gebouw is en wat eventuele bespaarmogelijkheden zijn. Voor scholen is het vanaf 2008 een energielabel verplicht wanneer het schoolgebouw wordt verkocht of (gedeeltelijk) verhuurd, oftewel wanneer er sprake is van een 'transactiemoment'. Is een school na 1 januari 2008 verkocht, verhuurd of opgeleverd moet er een energielabel aanwezig zijn. Ook wanneer er voor meer dan 250m2 van het schoolgebouw gebruikt wordt voor overheidsdiensten geldt deze verplichting.


Voordelen van energieadvies voor scholen

Het kan zeer lonen een opname te laten uitvoeren voor een schoolgebouw. Een energielabel geeft de zogenaamde energieprestatie van een gebouw weer. Hierdoor weet u precies waar en hoe er energie bespaard kan worden. Energiebesparing is niet alleen prettig voor de portemonnee, maar verbetert ook aanzienelijk het comfort in het schoolgebouw. Dit is gunstig voor de prestaties van leerling en docent.

Hoe kan men energiebesparen in een school?

Ondanks dat er vaak ambitie is bij scholen om te verduurzamen, is er meestal geen goed idee waar men moet beginnen. Vaak zijn maatregelen als dubbelglas en aanpassingen in verlichting al een goede eerste stap, maar verbeteringen in de installaties (ventilatie, verwarming, koeling etc) hebben veelal de meeste impact, ook in het comfort. Hiervoor is het verstandig ook berekeningen uit te laten voeren, zodat u niet in uw volgorde en plan & planning voor verassingen komt te staan.

Energiekeuring speciaal voor onderwijsinstellingen

Een energiekeuring is een integrale opname van het gebouw waarmee wij een energielabel zouden kunnen afgeven. We kijken naar de kortste route is om dit label te verbeteren. Indien gewenst kijken we ook hoe deze maatregelen het beste passen in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

U krijgt dus een indicatie en de verbeteringen die het meest helpen bij het terugdringen van uw energiegebruik.

Vraag om een energiekeuring voor uw schoolgebouw